Bavarois
hier komt ooit een foto
Voor 6 personen
1/4 l melk
1/2 vanillestok
3 eierdooiers
125 gr suiker
8 bladen witte gelatine
1/4 l slagroom
kersen op sap of verse aardbeien ter garnering
Snijdt het vanillestokje overlangs
doormidden en doe het in de melk. Breng deze langzaam aan de kook, neem de pan
dan van het vuur en laat de stok nog 10 minuten in de melk trekken. Neem hem
er dan uit.
Roer de eierdooiers met de suiker schuimig en week de gelatinebladen in ruim
koud water. Is de melk inmiddels wat afgekoeld, warm hem dan nog wat op en giet
hem daarna onder goed roeren bij de eieren.
Zet dit mengsel dan nogmaals op het vuur en wel op een heel klein pitje, klop
er voortdurend met een garde in en laat het tegen de kook aankomen. Haalhet
dan meteen van het vuur anders schift het eigeel. Om het zekere voor het onzekere
te nemen, kunt u de pan ook op hete stoom zetten of in een bain marie. Roer
de uitgeknepen gelatine door de hete creme en giet deze dan door een liefst
puntvormige zeef (chinois) in een schaal. Roer af en toe om velvorming te voorkomen.
Sla de room stijf en roer deze door de creme heen, zodra de gelatine gaat geleren.
Spoeleen cilindervorm of een andere puddingvorm met koud water om en doe de
creme hierin. Dek het oppervlak met folie af en zet de vorm in de koelkast tot
de bavarois stijf en koud is geworden.
Stort de pudding en leg er een krans van uitgelekte kersen of gewassen, eveneens
uitgelekte, aardbeien omheen. Ook frambozen lenen zich goed voor een garnering.
Deze worden niet gewassen maar wel uitgezocht.
Planoloog |
2001-05-01