Vlaamse Rijstpudding met Frambozenlambiek
hier komt ooit een foto
Bron: de receptenverzameling van Koos MANDERS.
Ingrediėnten: (voor 6-8 personen):
125 g Italiaanse paprijst of een
andere rondgraanrijst
1 liter frambozenbier*
mespunt zout
100 g suiker
4 eiwitten, gescheiden in dooiers en witten
60 g bitterkoekjes, verkruimeld
Als u geen frambozenbier kunt vinden, gebruik dan voor dit recept een andere
biersoort (7 dl) en meng er 1/2 dl frambozensap door, dat wordt gemaakt door
verse frambozen door een fijne zeef te drukken en het sap te zoeten met 2 eetlepels
poedersuiker.
Met bier en frambozensap is er 3 dl melk nodig, omdat gewoon bier bitterder
van smaak is dan frambozenlambiek en de melk dit compenseert.
Bereiding: Doe de rijst, het bier
(al dan niet met de melk), wat zout, en tweederde van de suiker in een vuurvaste
schaal. Breng aan de kook, roer goed en zet de schaal afgedekt 2-3 uur in een
op 150° voorverwarmde oven. Roer af en toe en neem de schaal uit de oven.
Als er frambozenbier wordt gebruikt, moet het mengsel tot kamertemperatuur afkoelen.
Als er gewoon bier en frambozensap wordt gebruikt, wordt de melk door de rijst
geroerd en wordt de schaal op laag vuur gezet. Laat regelmatig roerend 15-20
minuten zachtjes koken tot de melk is geabsorbeerd.
Klop de eidooiers in een kom licht en luchtig en roer ze door de afgekoelde
rijst. Klop de eiwitten bijna stijf, klop er de suiker door en blijf kloppen
tot het eiwit pieken vormt. Roer een flinke lepel van het eiwit door het rijstmengsel
om het los te maken. Spatel het resterende eiwit door de rijst.
Schep de rijst in een grote met olie ingevette ovenschaal van 23x28 cm of in
2 kleinere van 18x18 cm. Bestrooi met verkruimelde bitterkoekjes. Zet 40 minuten
tot 1 uur in een op 190° voorverwarmde oven, tot de rijst in het midden vast
is.
Serveer koud of warm. Lekker met frisse frambozen en half stijfgeklopte slagroom,
maar het kan ook zonder.
© 1997-2000 Diana van den Broek, Antwerp, Belgium.
----------------------------------------------------------------------------
----
Hierbij zij aangetekend dat ik het frambozenbier heb vervangen door twee flesjes
kersenkriek en een hoeveelheid melk, de bitterkoekjes door lange vingers en
de frambozen door kersen, en dat ik enkele blaadjes rode gelatine heb toegevoegd
hetgeen de pudding niet vermocht op te stijven maar wel afrekende met haar onappetijtelijke
viesbruine kleur.
Planoloog |
2000-03-16